Miód spadziowy ze spadzi liściastej
Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły ze spadzi zbieranej przede wszystkim z drzew liściastych, w tym z dębów, buków, kasztanów, lip i klonów. Spadź występuje również sporadycznie na drzewach i krzewach owocowych np. na wiśni, śliwie. Występowanie spadzi na drzewach liściastych trwa zazwyczaj od wczesnej wiosny do jesieni.
Cechy charakterystyczne
- Ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobrązowej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od szarobrązowej do brązowej .
- W smaku jest delikatny, lekko cierpkawy.
- Zapach ma lekko korzenny.
- Miód spadziowy ze spadzi liściastej odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu górnych dróg oddechowych, chorób układu moczowego, dróg żółciowych orz stawów. Wykazuje działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne oraz dezynfekujące.