Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły ze spadzi zbieranej przede wszystkim z drzew szpilkowych, w tym ze świerka, jodły, modrzewia, a także w niewielkich ilościach z sosny. Okres, w którym występuje spadź na drzewach iglastych trwa zazwyczaj od czerwca do późnej jesieni.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od jasnobrązowej do nawet czarnej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od zielonkawego, przez szary do ciemnobrązowego .
  • W smaku jest łagodny, mało słodki.
  • Zapach ma lekko korzenny.
  • Miód spadziowy ze spadzi iglastej odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
  • Pomocny jest w leczeniu górnych dróg oddechowych oraz w stanach zmniejszonej odporności. Zaleca się stosowanie miodu spadziowego ze spadzi iglastej przy problemach związanych z chorobami stawów, skóry oraz układu nerwowego. Miód ten wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne oraz bakteriobójcze.