Miód nektarowy wrzosowy
Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Wrzos jest krzewinką o drobniutkich, dzwonkowatych kwiatuszkach, rosnącą w dużych skupieniach. Kwiaty wrzosu mają kolor różowo – fioletowy a kwitnienie tej rośliny przypada na koniec sierpnia i wrzesień.
Cechy charakterystyczne
- Ma barwę od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od ciemnopomarańczowego do ciemnobrunatnego.
- W smaku jest przyjemny, mało słodki, lekko gorzkawy i ostry.
- Zapach ma silny, przypominający zapach kwiatów wrzosu.
- Miód wrzosowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu zapalenia dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej. Zaleca się stosowanie miodu wrzosowego w dnie, zapaleniach jelit, w biegunkach oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego.