Miód nektarowy wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy wytwarzany jest przez pszczoły głównie z nektaru kwiatów rosnących na łąkach i pastwiskach. Gatunki roślin porastające takie tereny, które mają największe znaczenie dla pszczół to m. in. to koniczyna biała, białoróżowa i łąkowa, luceryna sierpowata, bluszczyk kurdybanek, firletka poszarpana, chaber łąkowy, barszcz pospolity, nawłoć późna, krwawnica pospolita, mięta, rzeżucha, kozłek lekarski oraz mniszek lekarski. Różnorodność kwiatów łąkowych jest tak duża, że miód wielokwiatowy pozyskiwany jest przez cały okres kwitnienia, czyli od końca kwietnia do pierwszych dni października.
Cechy charakterystyczne
- Ma barwę od jasnokremowej do herbacianej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od jasnokremowej do jasnobrązowej.
- W smaku jest słodki, różny w zależności od składu nektaru.
- Zapach ma silny, przypominający zapach wosku.
- Miód wielokwiatowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu grypy, przeziębień, chorób górnych dróg oddechowych, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Zaleca się stosowanie miodu wielokwiatowego dla wzmocnienia mięśnia sercowego. Walory odżywcze i lecznicze miodu wielokwiatowego wynikają z dużego bogactwa i różnorodności roślin miododajnych, z których pszczoły zbierały pożytek, dlatego szczególnie powinien być stosowany w schorzeniach alergicznych (ze względu na bardzo duża zawartość różnych antygenów pyłkowych).
- Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.