Miód nektarowy gryczany

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki. Kwiatostan gryki składa się z licznych, drobniutkich kwiatuszków o biało-różowym kolorze, zebranych w duże grono lub baldachogrono. Gryka kwitnie zwykle przez cały lipiec.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od brunatnego do prawie czarnej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od jasnobrązowego do ciemnobrązowego.
  • W smaku jest ostry, lekko piekący.
  • Zapach ma bardzo silny, przypominający zapach kwiatów gryki.
  • Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
  • Pomocny jest w leczeniu choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, schorzeń układu krążenia, miażdżycy, zapalenia nerek, opłucnej, jaskry.
    Zaleca się stosowanie miodu gryczanego w stanach osłabionego wzroku, słuchu oraz pamięci.
    Przyśpiesza gojenie ran, zrastanie się kości oraz wzmacnia układ odpornościowy.
    Miód gryczany wyróżnia się szczególną zawartością magnezu, dlatego zalicza się go do tzw. diety antynowotworowej.
  • Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.