Miód nektarowy malinowy

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów maliny zwyczajnej, która powszechna jest w całej Europie i Azji. Kwiaty maliny mają biały i kolor i tworzą luźne, zwisające grona na krzewach sięgających do dwóch metrów wysokości. Malina kwitnie zazwyczaj od maja do czerwca.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od jasnożółtej do złocistej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor żółtobiały .
  • W smaku jest słodki, przyjemny, lekko kwaskowaty.
  • Zapach ma bardzo delikatny, przypominający owoce malin.
  • Miód malinowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
  • Pomocny jest w leczeniu przeziębień, schorzeń górnych dróg oddechowych, nieżytu żołądka, jelit, niedokrwistości. Zaleca się stosowanie miodu malinowego prewencyjnie przy miażdżycy oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego i pracy serca. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie, przeciwgorączkowo.
  • Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.