Miód nektarowy malinowy
Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów maliny zwyczajnej, która powszechna jest w całej Europie i Azji. Kwiaty maliny mają biały i kolor i tworzą luźne, zwisające grona na krzewach sięgających do dwóch metrów wysokości. Malina kwitnie zazwyczaj od maja do czerwca.
Cechy charakterystyczne
- Ma barwę od jasnożółtej do złocistej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor żółtobiały .
- W smaku jest słodki, przyjemny, lekko kwaskowaty.
- Zapach ma bardzo delikatny, przypominający owoce malin.
- Miód malinowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu przeziębień, schorzeń górnych dróg oddechowych, nieżytu żołądka, jelit, niedokrwistości. Zaleca się stosowanie miodu malinowego prewencyjnie przy miażdżycy oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego i pracy serca. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie, przeciwgorączkowo.
- Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.