Miód nektarowy lipowy

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. Kwiatostan lipy składa się z kilku drobniutkich kwiatuszków o jasnożółtej barwie, które wydzielają słodki i intensywny zapach wabiący owady zapylające. Okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od białożółtej do złocistożółtej.
  • W smaku jest słodki, delikatnie gorzki i lekko pikantny.
  • Zapach ma bardzo silny przypominający woń kwiatów lipy.
  • Miód lipowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
  • Pomocny jest w leczeniu przewlekłych chorób przeziębieniowych, anginach, zapaleniu zatok obocznych nosa, oskrzeli, dróg oddechowych.
    Zaleca się stosowanie miodu lipowego przy chorobach dróg moczowych, nerwicach.
    Ma działanie antyseptyczne, przeciwskurczowe, uspokajające, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, napotne, lekko nasenne oraz obniżające ciśnienie krwi.