Miód nektarowy faceliowy

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów facelii. Kwiatostan facelii tworzony jest przez mniejsze, błękitno-fioletowe kwiatuszki zebrane w szczytowe skrętki, które swoją barwą i aromatem doskonale wabią pszczoły. Kwitnienie facelii trwa od połowy czerwca do lipca.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od jasnożółtej do zielonkawożółtej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od jasnokremowego do prawie białego .
  • W smaku jest delikatny, lekko kwaskowaty.
  • Zapach ma bardzo aromatyczny, przypominający zapach kwiatów facelii.
  • Miód faceliowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
    Pomocny jest w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym, trzustką. Zaleca się stosowanie miodu faceliowego przy problemach związanych z nadciśnieniem tętniczym, układem krążenia, niewydolnością mięśnia sercowego, miażdżycy. Miód ten wpływa na wzmocnienie odporności oraz zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych.
  • Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.