Miód nektarowy nawłociowy

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów nawłoci. Wiechowaty kwiatostan nawłoci tworzony jest przez kilkanaście koszyczków zbudowanych z drobniutkich, złoto-żółtych kwiatuszków. Okres kwitnienia nawłoci przypada na przełom sierpnia i września.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od jasnożółtej do herbacianej .
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor jasnożółty.
  • W smaku jest słodki, lekko kwaśny i lekko gorzki.
  • Zapach ma bardzo aromatyczny, przypominający zapach kwiatów nawłoci.
  • Miód nawłociowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
    Pomocny jest w leczeniu przeziębień, chorób układu moczowego, problemów z woreczkiem żółciowym, z górnymi drogami oddechowymi oraz z przerostem prostaty. Zaleca się stosowanie miodu nawłociowego przy problemach związanych ze stawami oraz z ukrwieniem nerek i żył.