Miód nektarowy wrzosowy

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Wrzos jest krzewinką o drobniutkich, dzwonkowatych kwiatuszkach, rosnącą w dużych skupieniach. Kwiaty wrzosu mają kolor różowo – fioletowy a kwitnienie tej rośliny przypada na koniec sierpnia i wrzesień.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od ciemnopomarańczowego do ciemnobrunatnego.
  • W smaku jest przyjemny, mało słodki, lekko gorzkawy i ostry.
  • Zapach ma silny, przypominający zapach kwiatów wrzosu.
  • Miód wrzosowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
  • Pomocny jest w leczeniu zapalenia dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej. Zaleca się stosowanie miodu wrzosowego w dnie, zapaleniach jelit, w biegunkach oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego.