Miód nektarowy rzepakowy

Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów rzepaku. Kwiatostan rzepaku składa się z czterech intensywnie żółtych płatków, zebranych w duże grono, dłuższe od liści. Pora kwitnienia rzepaku przypada na maj.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od żółtej do jasno-słomkowej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od białego do kremowego.
  • W smaku jest słodki, mdły i lekko gorzkawy.
  • Zapach ma słaby, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku.
  • Miód rzepakowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
  • Pomocny jest w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy, schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej, miażdżycy. Zaleca się stosowanie miodu rzepakowego przy przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
  • Przyśpiesza gojenie się ran, a w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.