Przechowywanie miodu

Najlepiej przechowywać miód w temperaturze 14-16°C. W warunkach domowych wystarczy, jeśli umieścimy go w nie ogrzewanym pomieszczeniu. Nie należy go wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Miód łatwo wchłania wodę i zapachy, musi zatem być szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie szybko utraci swój aromat, a nawet może zacząć fermentować.

O czym warto pamiętać?

  • krystalizacja miodu świadczy o jego dobrej jakości
  • aby zwiększyć gęstość miodu wystarczy wstawić go do lodówki
  • w ciepłej kąpieli wodnej (do 40°C) skrystalizowany miód odzyskuje płynność
  • naczynia z miodem szczelnie zamykamy i chronimy przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
  • miód przechowujemy w szklanych naczyniach.

Knoller R., Miód krzepi i leczy, Warszawa, 1997, J&BF