Przechowywanie miodu
Najlepiej przechowywać miód w temperaturze 14-16°C. W warunkach domowych wystarczy, jeśli umieścimy go w nie ogrzewanym pomieszczeniu. Nie należy go wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Miód łatwo wchłania wodę i zapachy, musi zatem być szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie szybko utraci swój aromat, a nawet może zacząć fermentować.
O czym warto pamiętać?
- krystalizacja miodu świadczy o jego dobrej jakości
- aby zwiększyć gęstość miodu wystarczy wstawić go do lodówki
- w ciepłej kąpieli wodnej (do 40°C) skrystalizowany miód odzyskuje płynność
- naczynia z miodem szczelnie zamykamy i chronimy przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
- miód przechowujemy w szklanych naczyniach.
Knoller R., Miód krzepi i leczy, Warszawa, 1997, J&BF