Miód nektarowy nawłociowy
Miód ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów nawłoci. Wiechowaty kwiatostan nawłoci tworzony jest przez kilkanaście koszyczków zbudowanych z drobniutkich, złoto-żółtych kwiatuszków. Okres kwitnienia nawłoci przypada na przełom sierpnia i września.
Cechy charakterystyczne
- Ma barwę od jasnożółtej do herbacianej .
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor jasnożółty.
- W smaku jest słodki, lekko kwaśny i lekko gorzki.
- Zapach ma bardzo aromatyczny, przypominający zapach kwiatów nawłoci.
- Miód nawłociowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
Pomocny jest w leczeniu przeziębień, chorób układu moczowego, problemów z woreczkiem żółciowym, z górnymi drogami oddechowymi oraz z przerostem prostaty. Zaleca się stosowanie miodu nawłociowego przy problemach związanych ze stawami oraz z ukrwieniem nerek i żył.