Miód nektarowy leśny

Miód leśny wytwarzany jest przez pszczoły głównie z nektaru kwiatów rosnących w lasach i zaroślach. Gatunki roślin porastające takie tereny, które mają największe znaczenie dla pszczół to m.in. kruszyna, malina, borówka, wrzos, macierzanka, brusznica, rozchodnik ostry, nawłoć pospolita, głóg, leszczyna oraz wierzba ostrolistna. Różnorodność kwiatów roślin leśnych jest tak duża, że miód ten pozyskiwany jest przez cały okres kwitnienia, czyli od wiosny do jesieni.


Cechy charakterystyczne

  • Ma barwę od ciemnożółtej do ciemnoczerwonej.
  • Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor jasnobrązowy .
  • Jego smak jest zróżnicowany i zależy od dominującego nektaru roślin leśnych (m.in. borówki, dzikiej róży, lipy, rumianku, kruszyny, dziurawca, maliny, głogu oraz wielu innych ziół).
  • Jego zapach jest zróżnicowany i zależy od dominującego nektaru roślin leśnych (m.in. borówki, dzikiej róży, lipy, rumianku, kruszyny, dziurawca, maliny, głogu oraz wielu innych ziół).
  • Miód leśny odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
  • Pomocny jest w leczeniu przeziębień, chorób skóry oraz schorzeń na tle alergicznym. Zaleca się stosowanie miodu leśnego dla wzmocnienia odporności, systemu nerwowego i poprawy samopoczucia.